Beperkende overtuigingen

anonymous slender female athlete tying shoelaces near sport accessories

Door Karin Fens van Gaal

Ik was vroeger het meisje dat met de gym altijd overgeslagen werd. Ken je dat? Dat de gymleraar de klas ging verdelen in nummers 1, 2 en 3? We stonden dan allemaal op een rij en kregen een nummer. Vervolgens werd er dan ernstig geteld door mijn klasgenoten en berekend wie er met mij opgescheept zat. Ik was sowieso de kleinste of de een na kleinste en stond altijd achteraan in de rij. Buikpijn. Iedere week buikpijn op de dag van de gymles. Tot ik eindelijk reden had voor buikpijn en vervolgens 4 keer per maand niet mee kon gymmen 😉 . Mijn gymleraar vond mij volgens mij ook een zielig geval en speelde het spel mee. Ik hoefde de helft van de tijd niet mee te doen. Ik dacht toen ook dat ik een ‘officiële hark’ was en bakte niks van balspelen, apenkooien of wat dan ook. Ook in de pauzes, op het schoolplein haakte ik af als ze gingen elastieken of touwtje springen. Dat kon ik immers niet, nee ik was een hark.

Hoe deed ik dat?

Nu ik volwassen ben kijk ik daar heel anders op terug en weet ik hoe ik het voor elkaar kreeg om altijd overgeslagen te worden. Nu weet ik hoe ik het voor elkaar kreeg om er niet bij te horen als het om spelletjes of gymlessen ging, terwijl ik best wel geliefd was en de rest van de lesuren gewoon fungeerde en er wel bij hoorde. Ik ben nooit haantje de voorste of popie-jopie geweest, dat niet. Ik ben echter ook nooit gepest. Ik laveerde er lekker tussendoor en deed mijn ding. Ik was mezelf.

De reden dat ik er met de gym steevast niet bij hoorde was enkel en alleen omdat ik dat zelf dacht, voelde en dus ook uitstraalde. Ik weet nu dat hoe een brein werkt en dat ik mijn overtuiging “ik ben een hark” dus zelf waar maakte. Want zo gaat dat met overtuigingen. Ons brein (en het mijn dus ook :)) filtert de buitenwereld zodat onze overtuigingen kloppen. Zo iets als self fulfilling prophecy….

Beperkende overtuigingen

We hebben allemaal beperkende overtuigingen. Inmiddels heb ik geleerd hoe ik  deze stap voor stap kan veranderen. Ik besef dat dit een proces is maar ik heb in ieder geval de overtuiging ontwikkeld dat ik mijn niet helpende/beperkende overtuigingen kan veranderen.

Affirmaties

Een eerste stap om beperkende overtuigingen te overwinnen is door deze te herprogrammeren met affirmaties. Een affirmatie is niets anders dan een positieve zelfsuggestie. Affirmaties zijn zinnen die ons kracht geven. Ons onderbewustzijn accepteert iedere instructie met emoties en gevoelens. Door positieve affirmaties kunnen wij onze geest weer even op het recht pad zetten. Wij praten continue tegen onszelf, waarom dan niet op een positieve manier. Ik geloof dat hierbij ook de ‘Wet van Aantrekking’ om de hoek komt: dát wat ik denk of geloof zal op de een of andere manier in mijn leven verschijnen…

Wist je trouwens dat je met EMDR van je beperkende kernovertuigingen af kunt komen en dat ik je daarbij kan helpen?