-
World suïcide preventionday 10 september
World Suicide Prevention Day. Een dag waarop we stilstaan bij de mensen die zijn overleden door suïcide, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door suïcide is geraakt. Waar blijft de dag voor deze mensen in Néderland? De regering vindt het niet nodig, want er is al een internationale dag voor,…
-
Conformation Bias in therapie
Als therapeut heb ik kennis van classificatiesystemen zoals de DSM-5 en ICD-10 en weet ik wat een goede diagnosestelling inhoudt. Toch betrap ik mezelf wel eens op het feit dat er sprake is van conformation bias (bevestigingsvooroordeel) tijdens een intakegesprek. Dit betekent dat ik al vrij snel denk te weten wat er aan de hand…
-
Wat is Transactionele Analyse?
Transactionele analyse (TA) is een algemeen erkende en bovendien een van de meest toegankelijke theorieën van de moderne psychologie. Simpel gezegd, TA is ontworpen om persoonlijke groei en verandering te bevorderen. TA is met succes toegepast in o.a. therapie, organisatorische training en consultancy, ouderschap, onderwijs en coaching. Veel mensen vinden transactionele analyse aantrekkelijk omdat het een gelijkwaardige…
-
Diagnose-recept model
Door Karin Fens van Gaal Dit is een model waarbij de hulpverlener (coach, counselor, therapeut etc.) de vragen stelt en de hulpvrager (coachee, cliënt) de antwoorden geeft. Het is een gesloten gespreksvorm. De hulpverlener luistert naar de hulpvrager, stelt vervolgens de diagnose (‘dit is je probleem’) en levert het recept om het probleem op te lossen, meestal in de vorm van…
-
neuroplasticiteit
Door Karin Fens van Gaal Soms vraag ik me af hoe het komt dat wij mensen (vooral vrouwen) geneigd zijn om onze zorgen en problemen alsmaar te vertellen tegen dierbaren en vrienden. Steeds weer opnieuw rakelen we datgene op wat ons bezig houdt. We denken dat het helpt. Door onze zorgen en problemen steeds opnieuw te…
-
Werken met een genogram
Door Karin Fens van Gaal Ik maak met (bijna) iedere cliënt een genogram. Ten eerste omdat ik het fijne manier vind om namen en jaartallen te noteren en ten tweede omdat het genogram een hoop patronen zichtbaar maakt, zowel voor de cliënt als voor mij. Een genogram is een overzicht van het familiesysteem. Een genogram…
-
Ook geld is energie
Door Karin Fens van Gaal Geld speelt vaak een belangrijke rol in ons leven. Hoe we met geld omgaan geeft weer hoe we in het leven staan. Thema’s zoals de balans tussen ‘geven’ en ‘ontvangen’ en de mate van eigenwaarde die we onszelf toekennen, spelen hierbij een grote rol. Geld is namelijk sowieso een beloning voor inzet,…
-
Evidence base werken of niet?
Door Karin Fens van Gaal EBP is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste bewijsmateriaal en de evidence die op dit moment beschikbaar is, met als doel om beslissingen te nemen samen met mijn cliënt om zo de kwaliteit van de hulpverlening te verbeteren. Vaak wordt bij Evidence-based Werken gedacht dat het alleen om kennis gaat…
-
Wat kun je met onze bijscholing EMDR?
Door Karin Fens van Gaal De driedaagse bijscholing in EMDR is bedoeld voor therapeuten/counselor/coaches die al de nodige ervaring hebben opgedaan in het begeleiden van mensen. Voorkennis over EMDR is niet nodig. Na onze driedaagse kun je goed aan de slag met EMDR. Er wordt vaak heel gewichtig gedaan over EMDR. Het zou alleen door…
-
Wat kun je met NLP als coach/therapeut?
Door Karin Fens van Gaal Tijdens mijn opleiding tot psychosociaal therapeut heb ik een module over communicatie gehad en daarin kwam ook NLP voor. Dat wil zeggen, ik had er enigszins aan mogen proeven en ik vond het niks. Ik was eigenlijk een soort van anti-NLP en gebruikte het in mijn werk zelden tot nooit…
-
Rouw-begeleiding van ouders na suïcide van hun kind
Door Karin Fens van Gaal Rouwen mag dan wel een beginpunt kennen, zolang we leven is er géén eindpunt. Ik zou rouwen dus kunnen omschrijven als de zoektocht naar een andere vorm van liefde of verbondenheid. Het overlijden van een kind is een zeer ingrijpende gebeurtenis voor ouders. Een kind hoort niet eerder te sterven…
-
Omgaan met energievreters
Hoe kun je omgaan met mensen die jouw energie vreten? Ontdek praktische tips om te voorkomen dat anderen je leegzuigen. Herkennen van energievreters In de eerste plaats kun je mensen die je energie vreten herkennen door te letten op hoe je je voelt terwijl je met ze omgaat. Voel je je ontspannen en op je gemak…
-
Tarief therapie per 1 jan. 2023
Omdat ook onze kosten gestegen zijn, zijn wij genoodzaakt om de tarieven te verhogen. *een consult duurt 60 minuten Vergoedingen: Vergoeding bij een is zorgverzekeraar nog niet mogelijk, dit zal medio 2023 wel mogelijk zijn. Werkgevers zijn vaak bereid om consulten te vergoeden indien de coachingsgesprekken betrekking hebben op persoonlijke ontwikkeling en functioneren en/of ter…
-
Gecertificeerd kwaliteit management systeem
Vol trots delen wij mede dat we sinds vandaag gecertificeerd zijn door Quality in Care en we kijken uit naar de audit in januari 2023.
-
JE EERSTE THERAPIE SESSIE
Dit is de tijd van het jaar waarin mensen vaak nadenken over het starten van therapie. Wellicht heb je besloten dat je een therapeut wilt benaderen en heb je contact opgenomen met iemand en een afspraak gemaakt voor een eerste consult of kennismakinggesprek. VRAGEN VOOR JE EERSTE AFSPRAAK HOE ZAL DE EERSTE THERAPIESESSIE VERLOPEN? Mensen…
-
2 broze handen
Mijn cliënt arriveert met de deeltaxi. De rollator komt tevoorschijn en we stiefelen samen naar binnen. Twee wijze ogen kijken me aan terwijl ik vraag of ik Je en Jou mag zeggen tegen een 93 jarige. Dat mag, graag zelfs. Wat een levenservaring en wijsheid! We hebben een half uurtje kennismaking op het programma staan.…
-
Geniet van het leven
Niemand van ons is immuun voor veranderingen in ons eigen leven of in het leven van anderen. Verandering is een constant gegeven. We maken het onszelf gemakkelijk door dat feit te accepteren. Ons vermogen om de behoefte aan controle los te laten, is een moedig geschenk van vrijheid aan onszelf. Niemand onder ons is immuun voor lijden of…
-
Dankbaar
Steeds meer vakantieparken weten de weg naar Stichting Psychosociaal Welzijn te vinden. Vandaag kregen wij een volle bakwagen met huisraad voor Afrika (Benin, Ghana, Kenia en Gambia) en voor de mensen in en rondom Breda die het niet zo breed hebben. Dit keer was het vakantiepark/camping Norgerberg uit Norg die ons voorzag van o.a. stoelen,…
-
We beschikken allemaal over zes maskerstructuren.
Bij maskerstructuren gaat het om de neiging die iemand heeft een bepaald masker gedrag te vertonen. Als een huidige situatie lijkt op een vroegere pijnlijke situatie, wordt de maskerstructuur geactiveerd en vertoont de persoon het bijbehorende gedrag. Het aanpassingssysteem van toen is op latere leeftijd een defensiesysteem geworden. Je kunt inzicht in je maskerstructuur gebruiken om…
-
Navigeren door het leven
Sommige van mijn cliënten vertellen me tijdens het intakegesprek dat ze niet terug willen kijken naar hun verleden, dat ze gewoon de deur naar het verleden willen sluiten en nooit meer achterom willen kijken. “Ik wil gewoon verder”, zeggen ze dan. Het valt niet te ontkennen dat het onderzoeken van het verleden soms pijnlijk kan zijn.…
-
Waarom het zo belangrijk is voor stellen om over hun waarden te praten.
Kernwaarden in een relatie zijn de leidende overtuigingen die richting geven aan je woorden en daden. Kernwaarden vormen de basis van hoe je je leven leidt. Als jij je kernwaarden kent, weet je wanneer de kernwaarden van een ander niet overeenkomen met die van jou. Als je jezelf niet bewust bent van je kernwaarden, zal…
-
Bachbloesemremedie
Het kiezen van de correcte Bach bloesem kan iets ingewikkelder zijn dan de meeste mensen denken. Bij het samenstellen van een Bach bloesem therapie moet er immers rekening worden gehouden met je karakter en de emoties die op dat moment een negatieve rol spelen. Als Bach bloesem therapeut ben ik erin gespecialiseerd om voor jou de…
-
EMDR breed inzetbaar
EMDR is geen medische voorbehouden handeling en hoeft wettelijk gezien niet uitgevoerd te worden door een therapeut met een BIG-registratie: ik adviseer daarom mensen die EMDR-therapie wordt aangeraden naar het opleidingscertificaat van de behandelaar te vragen, zodat je weet dat je met een erkend therapeut/counselor/coach te maken hebt. Het is belangrijk dat het EMDR certificaat…
-
De dynamiek van loyaliteit
Iván Böszörményi-Nagy (19 mei 1920 – 28 januari 2007) was professor in de psychiatrie, hij ontwikkelde samen met andere gezinstherapeuten de contextuele therapie. Loyaliteit is een centraal begrip in Nagy zijn therapie. Bij loyaliteit gaat het niet om het psychologische loyaal voelen. Het gaat over het relationele loyaal zijn. In ieder mensenleven zullen de verticale en horizontale loyaliteitslijnen…
-
Mijn ervaring met therapie via een beeldscherm
Sinds de Coronacrisis zijn veel therapeuten overgeschakeld op therapie via beeldbellen en na enige twijfel ben ik hier ook mee gestart. Face to face heeft nog altijd mijn voorkeur maar beeldbellen werkt verrassend goed.Om te kunnen beeldbellen maakte ik in eerste instantie gebruik van Whatsapp en FaceTime. Systemen die prima werken maar niet voldoen aan…
-
Onze Bijscholingen
Onze bijscholingen zij bedoeld voor diegenen die werkzaam zijn in een mensgericht beroep zoals bijv. psycholoog, psychosociaal therapeut, maatschappelijk werker, counselor, coach, transformatie therapeut, etc. Je kunt zonder specifieke voorkennis van de bijscholing instappen. Je leert bij ons de skills die je nodig hebt om nieuwe interventie-methodieken direct toe te kunnen passen. Wij geven bijscholingen…
-
Rijangst-team aan de slag in Breda
Door Karin van Gaal Vanaf vandaag zijn Kootstra rijopleidingen en Stichting Psychosociaal Welzijn een samenwerking aangegaan en kan iedereen in Breda professioneel van zijn/haar rijangst afgeholpen worden. In 2007 ben ik als eerste en vooralsnog als enige in Nederland afgestudeerd op rijangst voor mijn diploma tot psychosociaal therapeut. Meteen nadat dit bekend was werd ik…
-
Wist je dat?
…onze psychosociaal therapeut / coach sinds kort gebruik maakt van nieuwe praktijksoftware en dat onze cliënten hierdoor zelf hun afspraak online kunnen inplannen? …de meeste bedrijven een budget hebben voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Dit is meestal een onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket of het wordt vergoed vanuit een opleidingsbudget. …coaching doorgaans aftrekbaar is voor de…
-
Stressreductie met Biofeedback
Top Tien van stressklachten: Je hebt geen zin meer in dingen die je normaal leuk vindt. Je kunt je steeds moeilijker ontspannen. Futloos. Na je werk kom je tot niets en je sporten schiet erbij in. Kort lontje. Je bent sneller emotioneel. Piekeren. Je blijft in kringetjes denken. Je spieren zijn te gespannen. Je hebt last…
-
Soms en meestal
Soms ….. Soms heb je even de behoefte aan een luisterend oor. Soms wil je even de zaken weer helder krijgen. Soms wil je even voelen hoe het is om erkenning te krijgen voor het ‘gedoe’ (…). Soms ben je zo klaar met je angsten. Soms wil je gewoon (weer) gelukkig zijn. Meestal ….. Meestal merk je te laat…
-
Algemene communicatie regels
Over jezelf spreken in ik-zinnen is bevorderlijk. Fout: “Wij gaan straks maar eens praten over jou roken”. Goed: “Ik zou straks wel willen praten over je roken hoe laat heb je tijd?” Fout: “Jij moet de tafel dekken”: Goed: “Ik vind het vervelend dat je de tafel niet gedekt hebt”. Een standpunt innemen is beter…
-
Tranen
Er bestaan 3 typen tranen: De standaard tranen die we altijd in onze ogen hebben. Ze bevochtigen en beschermen onze ogen. De reflextranen. Onze ogen gaan tranen wanneer ze geïrriteerd worden door bijv. felle zon,wind, rook en uien. De emotionele tranen. Deze horen bij huilen. Dieren hebben deze tranen niet. Emotionele tranen komen op bij…
-
Taboe op GGZ
Ik heb het idee dat er nog steeds een soort van taboe ligt op het ‘hebben van een therapeut’, er ligt in mijn ogen zelfs een taboe op àlle soorten hulpverlening m.b.t. de GGZ. Het wordt tijd om dit te doorbreken. Ik zie therapie juist als een verrijking van je persoonlijke ontwikkeling en ga zelf ook…