IBCT: relatietherapie nieuwe methode

teenage boy and man siiting on a couch and playing video games

IBCT RELATIETHERAPIE

IBCT is de afkorting van Integrative Behavioural Couple Therapy. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze vorm van relatietherapie het meest succesvol is. Ook is gebleken dat het de relatietevredenheid duurzaam verhoogt, de communicatie verbetert, en problemen verkleint. IBCT heeft als uitgangspunt: Accepteer wat je niet kunt veranderen, en steek je energie in dingen die zich wél in positieve zin laten veranderen. IBCT is gebaseerd op moderne gedragstherapie. Het gaat dus echt om oefenen met ander gedrag en ervaren wat dat doet voor je relatie. IBCT relatietherapie is heel concreet en toekomstgericht.

Relatietraining

In mijn ogen is deze vorm van therapie meer als een relatietraining. Je leert namelijk ook echt belangrijke en nuttige vaardigheden, waar je bij andersoortige relaties ook veel aan kunt hebben.

Er wordt veel geoefend. Dat doen we in sessies maar als stel krijg je ook oefeningen mee voor thuis. Er is een werkboek beschikbaar met maar liefst 44 oefeningen die we kunnen gebruiken. Dat oefenen is een essentieel onderdeel dat leidt tot verandering en verbetering.

Voor wie is IBCT relatietherapie

IBCT is geschikt voor de meest uiteenlopende relatieproblemenbijvoorbeeld ook problemen die gepaard gaan met hoogoplopende ruzies, vreemdgaan, jaloezie, seksualiteit en intimiteit. Of als je je niet meer gehoord voelt binnen je relatie en de gesprekken die er nog plaatsvinden compleet langs elkaar heen gaan.

Hoe ziet een IBCT relatietherapie traject er uit 

We beginnen met de gezamenlijke intake. Daarna heb ik, in overleg met beide partners, ook een gesprek met ieder apart.

Als we samen de doelen helder hebben gekregen, gaan we van start. We werken aan de hand van 5 thema’s.

  1. Acceptatie
  2. Tolerantie
  3. Positief gedrag uitwisselen
  4. Communicatie verbeteren
  5. Effectief problemen oplossen

Ik werk niet superstrak via een protocol. Ik gebruik diverse protocollen, waaronder dus ook IBCT als hulpmiddel waarbij mijn inlevingsvermogen en onpartijdigheid mijn leidraad is.