Dit is de tijd van het jaar waarin mensen vaak nadenken over het starten van therapie. Wellicht heb je besloten dat je een therapeut wilt benaderen en heb je contact opgenomen met iemand en een afspraak gemaakt voor een eerste consult of kennismakinggesprek.
VRAGEN VOOR JE EERSTE AFSPRAAK
- Waar is de therapeut gevestigd?
- Is er een (gratis) parkeergelegenheid?
- Is er een wachtkamer?
- Hoe laat moet ik er zijn?
- Hoe kan ik de sessie betalen (factuur, pinnen of contant)?
HOE ZAL DE EERSTE THERAPIESESSIE VERLOPEN?
Mensen komen vaak een beetje nerveus aan. Het is voor de meeste mensen niet gebruikelijk om 60 minuten lang één op één met iemand in gesprek te gaan zonder onderbreking of afleiding. Dit is een van de belangrijkste factoren die therapie zo’n unieke ervaring maakt. Als we bijvoorbeeld bij vrienden op visite gaan, kletsen we vaak over andere onderwerpen en delen we verhalen en nieuws. Zo is therapie echter niet. De focus ligt bij jou. Dat kan in het begin wat onwennig aanvoelen. De therapeut zal het je gemakkelijk maken om te praten. Hij/zij zal zichzelf eerst voorstellen terwijl jij je in de stoel/bank nestelt, rondkijkt en acclimatiseert om met deze nieuwe persoon in deze nieuwe kamer te zijn.
De therapeut kan je vragen stellen en als je moeite hebt om iets te zeggen, is het prima om dat te vertellen en dan zal hij/zij je daarmee helpen. De informatie die de therapeut van je wil, is de reden waarom je therapie zoekt en dat is vaak lastig om te formuleren. Ook dat is helemaal okay. Vaak wordt de hulpvraag gaandeweg wel duidelijk(er).
IS DIT DE JUISTE THERAPEUT VOOR MIJ ?
Het is heel belangrijk om te zien hoe je je voelt tijdens de sessie. Als het lastig is om na te denken tijdens de sessie, geef jezelf dan de tijd om na te denken over hoe het ging.
- Hoe voelde je je in de praktijkruimte?
- Kon je gemakkelijk met de therapeut praten?
- Voelde jij je gehoord?
- Had je het gevoel dat de therapeut je begreep?
- Voelde een klik met de therapeut, want dat is eigenlijk het belangrijkste?
Tijdens en na een eerste sessie kunnen er veel vragen en gevoelens opborrelen. Wellicht vind je het fijn om dit op te schrijven?
Het starten van persoonlijke- of relatietherapie is in veel opzichten een investering in jezelf. Meer leren over onszelf en onze innerlijke wereld kan leiden tot bewustzijn en significante verschuivingen in veel aspecten van ons leven en onze relaties. Soms krijg je dan ook wat opdrachten of vragenlijsten mee naar huis zodat je thuis verder kan werken aan het therapeutisch proces.
Ik merk regelmatig dat mijn cliënten het heel fijn vinden om met zichzelf aan de slag te gaan. Wanneer ik zelf vast loop zoek ik ook een therapeut op, want ik kan mezelf tenslotte geen therapie geven :). Als jij het gevoel hebt dat je vastloopt, zoek dan een therapeut want meestal gaat het niet vanzelf over en wordt het leven alleen maar moeilijker. ~Karin