Waarom het zo belangrijk is voor stellen om over hun waarden te praten.

adult affection beads blur
  • Kernwaarden in een relatie zijn de leidende overtuigingen die richting geven aan je woorden en daden. Kernwaarden vormen de basis van hoe je je leven leidt.
  • Als jij je kernwaarden kent, weet je wanneer de kernwaarden van een ander niet overeenkomen met die van jou.
  • Als je jezelf niet bewust bent van je kernwaarden, zal het moeilijk zijn om een partner te vinden die bij je past.

Waarom zijn kernwaarden belangrijk in een relatie?

In een gezonde romantische relatie heeft elke partner andere mensen (vrienden, collega’s, familieleden, enz.) om zich heen die verschillende rollen spelen om de behoeften vervullen die hun partner niet kan vervullen. Je partner kan niet altijd je reisgenoot, therapeut, vertrouwenspersoon, financieel vangnet, of bijv. co-ouder zijn. Daarom is het essentieel om andere mensen in je leven te hebben om aan deze behoeften te voldoen én wanneer jij en je partner matchende kernwaarden hebben zal dat jullie wapenen met de nodige kracht en kameraadschap om samen hindernissen te nemen. Gedeelde interesses, chemie en aantrekkingskracht kunnen vervagen en komen wellicht weer terug, maar kernwaarden zullen er altijd zijn.

Enkele voorbeelden van veelvoorkomende kernwaarden:

Respect, contact, eerlijkheid, verbondenheid, genegenheid, avontuur, zelfontplooiing, zelfexpressie, liefde, ruimte, veiligheid, passie, spiritualiteit, harmonie, autonomie, schoonheid, vrijheid, rust, betrokkenheid, humor, integriteit, behulpzaamheid, tolerantie, duurzaamheid, plezier, openhartigheid, waarheid, zekerheid, vertrouwen, familie, verantwoordelijkheid, geslachtsrollen, geloof, religie, loyaliteit, communicatie.

Ongeacht je verschillen of overeenkomsten met je partner, het is vrijwel zeker dat je niet precies dezelfde waarden deelt, en dat is oké. Het verwoorden van de waarden waaraan je vasthoudt, kan je helpen te begrijpen wat belangrijk voor je is in een partner én of je partner die waarden ook deelt.

Ben jij benieuwd wat jou (kern)waarden zijn? Je kunt bij mij terecht voor een kernwaarden-onderzoek.