Wat kun je met NLP als coach/therapeut?

two woman in black sits on chair near table

Door Karin Fens van Gaal

Tijdens mijn opleiding tot psychosociaal therapeut heb ik een module over communicatie gehad en daarin kwam ook NLP voor. Dat wil zeggen, ik had er enigszins aan mogen proeven en ik vond het niks. Ik was eigenlijk een soort van anti-NLP en gebruikte het in mijn werk zelden tot nooit totdat de mogelijkheid zich aandiende om mee te doen met een NLP Practitioner opleiding bij een gerenommeerd opleidingsinstituut. Ik werd in de groep gezet en deed met frisse tegenzin mee. De eerste 2 dagen volledig in de weerstand. Daarna begon ik het interessant te vinden, ik begreep ineens waar het echt over ging en ik was ‘om’. Gedurende mijn Practitioner opleiding begon ik NLP toe te passen in mijn werk als psychosociaal therapeut en ik merkte dat ik veel efficiënter te werk kon gaan. Ik had sneller en beter aansluiting met mijn cliënten en de NLP techieken werkten als een trein. Bovendien leerde ik mezelf weer eens op een andere manier kennen waardoor ik ook persoonlijk een mooi groeiproces doormaakte. Dus ik ging meteen door naar de Master. Ook hier heb ik veel geleerd, hetgeen ik nu nog steeds toe pas in mijn werk.

Vorig jaar heb ik besloten om dit jaar zelf een 3 daagse bijscholing voor coaches en therapeuten te organiseren. Uiteraard kun je dit niet vergelijken met een volledig NLP pakket maar je leert precies genoeg om het toe te kunnen passen tijdens je werk. Ik heb de interventies (in NLP heet dat techieken) eruit gefilterd die ik zelf vaak gebruik.

Neurolinguïstisch programmeren is namelijk een manier om iemands gedachten en gedrag te veranderen om de gewenste resultaten voor hen te bereiken. Met deze bijscholing leer je jouw cliënten te helpen hun eigen geest te begrijpen, hoe ze zijn gaan denken en gedragen zoals ze doen en hou zijn hun stemmingen en emoties kunnen beheersen en de manier waarop ze informatie verwerken te herprogrammeren, zodat dit leidt tot acceptabeler en succesvoller gedrag. Tegelijkertijd is NLP ontworpen om cliënten te helpen zien hoe ze in het verleden succesvol zijn geweest en te bepalen hoe ze dat succes het gemakkelijkst en efficiëntst kunnen herhalen op andere gebieden van hun leven. 

NLP is op zichzelf geen therapie. Het is echter een briljant hulpmiddel dat in combinatie met elk therapeutisch proces kan worden gebruikt om effectieve en blijvende resultaten te krijgen en de kwaliteit van de therapie te verbeteren. De NLP-technieken die je met deze bijscholing leert kunnen moeiteloos naast bestaande therapeutische of andere coach-technieken worden toegepast.

Ben je al nieuwsgierig? Lees dan hier meer over deze 3 daagse bijscholing en wie weet zie je dan in oktober van dit jaar. Tegen die tijd is de erkenning door de NFG ook rond en krijg je 12 NFG PE punten.