4 Dingen die ik als therapeut wil zeggen

Therapie is zo vaak in mysterie gehuld. Als therapeut dien ik open te zijn over het therapieproces, over wat je kunt verwachten en zal ik jou de gelegenheid geven om vragen te stellen. Er zijn echter ook dingen waarvan ik wil dat jij ze weet. Dingen die ik niet altijd zo 1,2,3 uitspreek.

  1. Ik bén geen therapeut, ik wérk als therapeut.

De meeste mensen zetten ons therapeuten op een voetstuk – bijna alsof we bovenmenselijke, (spirituele) gidsen zijn die nooit fouten maken en een perfect leven leiden. Nou geloof me, dat is niet zo! Wellicht lijkt het alsof ik alle antwoorden in therapie te heb, dus waarom zou ik niet alle antwoorden in mijn eigen leven hebben? Dat is eigenlijk heel simpel: ik kan mezelf geen therapie geven.

Het is waar dat ik goed ben opgeleid. Als therapeut beschik ik over interpersoonlijke vaardigheden en heb ik kennis over hoe mensen in het algemeen werken. Toch ben ik verre van perfect. Ik vind het best een uitdaging om mijn eigen adviezen op te volgen. Als ik in vervelende of pijnlijke situaties terecht kom dan moet ik me ook een weg zien te banen – net als jij.

Ik ben gewoon een mens, ik lijk er zelfs op 🙂 en het is vanwege die menselijke connectie dat ik jou kan helpen.

  1. Ik vertrouw op jou

Therapeuten proberen van de therapieruimte een ‘open’ speelveld te maken en zien therapie als een gelijkwaardig proces tussen twee (of meer) mensen. Hoewel ik in principe leiding neem en aanbevelingen doe, vertrouw ik 100% op jou. Ik ben een ‘soort van’ expert in mijn vakgebied maar jij bent de expert in jezelf. Dat betekent dat ik erop vertrouw dat je naar de therapie komt met een open mentaliteit en dat je bereid bent om met je mij in gesprek te gaan en nieuwe dingen te proberen – zelfs als dat spannend is.

Ik kan jouw leven niet voor jou veranderen. Ik kan je niet dwingen om jezelf te accepteren. Ik kan jouw gedachten en gevoelens niet eigenhandig veranderen. Wat ik wél kan is jou begeleiden bij het doen van die dingen. Het daadwerkelijke doen – dat doe jij zelf!

Ik vertrouw dus net zoveel op jou als jij op mij vertrouwt.

  1. Soms wil ik te veel te doen

Het is geen geheim dat veel therapeuten in het beroep komen omdat ze graag dienstbaar willen zijn aan anderen (hopelijk wakend dat de dienstbaarheid niet ten koste gaat van zichzelf, hierbij spreek ik uit eigen ervaring). Ook ik hou ervan om anderen te helpen en wil mijn cliënten helpen om hun lijden te verlichten. En toch probeer ik soms te hard om dingen te ‘repareren’. Er zijn echter ook situaties waarbij mijn cliënten hun pijn moeten doorleven in de wetenschap dat ik er voor ze ben.

Andere keren probeer ik te hard om het perfecte antwoord te krijgen vertel ik jou wat je het beste kunt doen om dingen te veranderen. Helaas verhoogt dit vaak de weerstand tegen mijn suggestie en speelt het niet in op jouw eigen zelfwijsheid en interne motivatie, want verandering komt van binnenuit.

Gelukkig bestaat het grootste deel van mijn werk uit gesprekken die jou helpen te profiteren van je innerlijke wijsheid en vaardigheden zodat uitkomt waar je wilt zijn.

  1. Ik begrijp jouw lijden en ik geef om jou

Wij ‘peuten’ hebben allemaal persoonlijke ervaringen met lijden – we zijn allemaal mensen en lijden maakt ook deel uit van ons leven. Hoewel ik mijn eigen ervaringen soms wel of niet onthul, heb ik natuurlijk niet voor niets in dit beroep gekozen. Ik kan jouw exacte ervaring nooit weten, maar ik wil wel dat jij weet dat ik je zie! Ik zie jouw lijden, geef om jouw lijden en om jou als mens. Ik herinner me jullie allemaal. Meestal onthou ik niet de details van wat we in elke sessie bespraken. Meestal onthou ik het ‘verhaal’ in grote lijnen en herinner ik me wat ik zo waardeer in jou en wat jou uniek maakt. En soms blijf ik aan je denken, ook nadat mijn werk is afgelopen. Ik merk dat ik vaak uit het niets denk: “Ik vraag me af hoe het met die persoon gaat?”

Ik geef om jou op een gezonde empathische manier, zoals je van mij als therapeut mag verwachten.

Ik vond het fijn om dit eens op te schrijven voor jou! Warme groet, Karin van Gaal